Skip to content

Wat is Freerunning?

Wat is freerunning?

Freerunning is een unieke discipline. Het is als een kunstvorm; er is geen goed of fout.

Tijdens het freerunnen wordt de wereld één grote speeltuin. Obstakels worden uitdagingen en je krijgt controle over je lichaam en geest. Je leert je angsten overwinnen en ontwikkeld vertrouwen in je eigen capaciteiten. Hoe meer je traint, hoe meer vrijheid je krijgt. 

Trainen is net als spelen; je gaat uit met je vrienden en viert elkaars progressie. We zijn één grote familie over de hele wereld. We helpen, respecteren en leren van elkaar.

Het maakt niet uit hoe goed je bent; iedereen kan een freerunner zijn!

Veiligheid

Bij Freerunnen ben je onafhankelijk van externe factoren zoals een fiets, snowboard of voetbal. Het is een full-body workout waarbij je alleen gebruik maakt van je eigen lichaam. Je leert controle te krijgen over je lichaam en traint precies wat je zelf wilt. Je ontwikkelt je in freerunnen met doelen en uitdagingen die je jezelf opstelt. Dit zorgt ervoor dat iedereen kan freerunnen! Doordat je zelf bepaalt wat je doet is het ook nog eens veilig in verhouding tot andere sporten zoals een voetbal, turnen of een hockey. Jij bent de baas en je beslist zelf hoe makkelijk of moeilijk iets wordt. Je bouwt alles op en werkt in kleine stapjes naar een einddoel toe.  


Ontwikkelingen

De interesse van mensen om deel te nemen aan de sport neemt met de dag toe. Freerunning begint overal terug te komen, commercials, films, tv-programma’s maar ook op het schoolplein zie je elke dag steeds meer kinderen freerunnen.

Deze ontwikkeling is ook terug te zien online. Freerunning staat aan de top van de trending hashtags op TikTok en Instagram. TikTok heeft in totaal 1,9 miljard views op de hashtag freerunning en 45 miljoen op de hashtag Freerunner. Instagram heeft in totaal 7,5 miljoen hits op de hashtags Freerunning en Parkour. 

Luciano ziet een toekomst voor zich waarbij we van de traditionele sporten overstappen naar de nieuwe urban sporten met in het specifiek freerunning! Luciano ziet dat de jeugd behoefte heeft aan de vrijheid, het vertrouwen en de zelfstandigheid die je bij het freerunnen krijgt.

“Ik zie een toekomst voor me waar elk kind een achteruit salto kan!”

Luciano Balestra