Skip to content

Geschiedenis

History

08:15 – 08 augustus 1995 in Amsterdam kwam Luciano ter wereld. Vanaf jongs af aan was Luciano niet te stoppen. Zelfs de babybox hield hem niet tegen, hij klom en sprong waar mogelijk. Na ballet en voetbal uitgeprobeerd te hebben, is Luciano op zijn 6de begonnen met Capoeira. Aan het eind van elke les was er maar één doel, de achteruit salto leren!

Toen Luciano dit op zijn 12de nog steeds niet vanaf de grond kon is hij gaan zoeken naar andere mogelijkheden. Hij begon met indoor snowboarden in Snowplanet en deed op zijn 15de de eerste backflip op een snowboard! Maar nog steeds was zijn doel niet bereikt, de salto achterover vanaf de grond. Toen Luciano op zijn 15de een gymzaal had gevonden om te freerunnen, was het eindelijk zover. Hij kwam binnen en hij ging als een bom vol energie alle kanten op. Niemand kon hem tegenhouden en na een paar keer vallen en opstaan was het eindelijk gelukt, Luciano leerde zijn eerste backflip! Vanaf dat punt ging het erg snel en lanceerde Luciano in 2012 zijn allereerste freerun video. Dit was de allereerste keer dat Luciano zijn droom uitsprak:

“Ik wil professioneel freerunner worden”

Luciano Balestra

Nadat Luciano zijn VWO had afgerond begon het freerunnen pas echt. Toen Luciano 18 jaar was reisde hij, samen met zijn beste vriend Gaetano Carretto, naar Zuid-Amerika. Op de bergwegen van brazilië ontstond de ultieme vrienden droom: een eigen freerunning hal.

“Een plek waar we constant kunnen trainen en onze passie kunnen delen met iedereen!”

Luciano Balestra en  Gaetano Carretto

Bij terugkomst zijn Gaetano en Luciano direct aan de slag gegaan. Om de fundering te leggen van van hun toekomstige freerunhal was het eerste doel om de Nederlandse freerun community bij elkaar te brengen. 1 Mei 2016 was het zover, in samenwerking met de Urban Sport Week Amsterdam, hebben Luciano en Gaetano het grootste freerunning evenement van Nederland georganiseerd!

Na het grote succes van Gravity 2016 vond Gaetano een verlaten discotheek die al 4 jaar niet gebruikt werd. Niks kon ze stoppen, na dagenlang werken en financiële ondersteuning van familie en vrienden ontstond in 2017 de eerste echte Freerun University. De plek waar iedereen kan freerunnen! 

“Ik wil zo veel mogelijk ervaren om mijn visie te verbreden.”

Luciano Balestra

Tegelijkertijd met de opening van de eerste freerun hal startte Luciano ook aan zijn studie Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Niet alleen psychologie vond hij interessant ook koos hij extracurriculaire vakken zoals bedrijfskunde en de minor entrepreneurship. Vanuit de minor is Luciano geselecteerd voor het Global Exchange Program aan de National University of Singapore. Met de opgedane kennis van de minor heeft Luciano in Singapore het eerste businessplan geschreven van de Freerun University Franchise. Het doel was helder: Een Freerun University in elke stad van Nederland. Bij terugkomst hebben Luciano en Gaetano daarna hun 2de locatie geopend in Houten. Luciano besefte zich dat versterking nodig was en na verschillende presentaties heeft Luciano drie ongelofelijke partners gevonden. De geweldige heren, Louis Peperzak, Siebe de Haan en Carl Gerards. Alle drie succesvolle ondernemers die vanuit hun jaren ervaring en hun professionele insteek Luciano op wekelijkse basis begeleiden om zijn dromen te behalen. Deze fantastische samenwerking heeft er voor gezorgd dat Luciano zijn eerste droom heeft bereikt! De Freerun University franchise, het bedrijf waarmee Luciano samen met Gaetano in september 2020 de 3de en 4de Freerun University heeft geopend. Een eigen locatie in Amsterdam en de eerste franchise locatie in Heerenveen!

“Als je een droom hebt en je volledig focust, alles geeft en niet opgeeft dan is elke droom te behalen!” 

Luciano Balestra

De droom om een eigen freerun hal te starten is behaald. De droom om een freerun hal in elke stad te openen is nu omgezet in een gestructureerd en realistisch plan. Maar ook de droom om professioneel freerunner te worden heeft zich vormgegeven. Toen Luciano in Singapore zat werd hij benaderd om deel te nemen aan een uniek freerunning concept van Red Bull. Dit was de start van Luciano zijn freerunning carrière. Na een ongelofelijke project met Red Bull wist Luciano het zeker hij wilde freerunnen professioneel aanpakken en alles geven wat in hem zat.

Samen met Urby Emanuelson en Philip Naessans heeft Luciano in de winter van 2018 de eerste stap gezet naar een professionalisering van zijn carrière. Met als eerste stap een sponsoring van Triple, IT-bedrijf, waarmee Luciano in 2019 Nederland kon representeren op de World Cups in China, Japan en Montpellier. Na onverwachts eerste te zijn geëindigd bij de kwalificatieronde in montpellier is Luciano uiteindelijk over alle drie de wedstrijden 7de geworden in de freerunning world cup ranking 2019.

In combinatie met het opzetten van de Freerun University was dit een ongelofelijke en verbazingwekkend prestatie die er voor zorgde dat Luciano zich realiseerde wat zijn kansen waren op wereldniveau. De droom om professioneel freerunner te worden was bereikt maar nog niet op het niveau dat Luciano ambieerde. Dit was dan ook de reden dat Luciano de beste trainers van Nederland bij elkaar heeft gehaald om zijn plannen vorm te geven.

“Met mijn ongelofelijke team ga ik alles op alles geven om wereldkampioen te worden.”

Luciano Balestra

Na de opening van de 4de locatie heeft Luciano besloten om de volledige bedrijfsvoering van de Freerun University af te staan aan Gaetano Carretto. Op deze manier kan Luciano alles op alles zetten om wereldkampioen te worden en kan Gaetano Carretto de Freerun University uit laten groeien naar een bedrijf waar op wekelijkse basis duizenden kinderen kunnen sporten.

In de opbouw naar dit besluit heeft Luciano een ongelofelijk team van experts verzameld die hem nu op dagelijkse basis trainen, begeleiden en adviseren. Met dit team is er voor het eerst in de geschiedenis een professioneel trainingsprogramma samengesteld waar alle belangrijke wedstrijd elementen apart getraind worden. Denk hierbij aan: explosiviteit, snelheid, uithoudingsvermogen en techniek. 

Door de jaren aan training, de breede universitaire kennis en alle zakelijke ervaringen is Luciano een atleet zoals geen ander. Luciano heeft geleerd hoe hij elke droom om kan zetten in werkelijkheid. Hij heeft stap voor stap zijn dromen gemanifesteerd en heeft nu zijn volledige focus gezet op zijn nieuwe droom: De volgende wereldkampioen freerunning.

“It’s not a matter of if, but when.”

Luciano Balestra

Vandaag de dag traint Luciano 6 dagen per week, eet en leeft hij in de faciliteiten van Topsport Amsterdam en draait zijn volledige leven om performance.