Freerunnen wordt misschien een olympische sport, en daar is niet iedereen zo blij mee

Freerunner Gaetano Carretto. Beeld Ingrid van Heteren/fotostudio Enjoy

Ze zijn bijna als broers: de freerunvrienden en zakelijk partners Luciano Balestra en Gaetano Carretto. Samen exploiteren zij inmiddels vier freerunhallen, met als doel hun lievelingssport en leefstijl bij zoveel mogelijk Nederlanders bekend te maken. Na Houten, Heerenveen en Uithoorn hebben ze nu ook een hal in hun eigen Amsterdam. Die werd afgelopen week geopend. Maar hun ambities gaan verder. In 2024 willen zij veertig locaties over heel Nederland hebben en een olympische gouden plak voor top-freerunner Balestra.

Een freerunner rent muren op, springt er met een salto vanaf en maakt daarna een radslag op een bankje. Dit gebeurt veelal in de buitenlucht, maar ook steeds meer binnen en in competitieverband. Bij wedstrijden zijn doorgaans twee prijzen te winnen: een voor de snelste en een voor de meest stijlvolle run. In 2024 misschien wel met een olympische medaille als hoofdprijs.

Lees het hele artikel van Dirk Kramer hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *